Fakta om Stockholm

Stockholm är Sveriges största stad och dess huvudstad. Den är byggd på ett antal öar vid Mälarens utmynning i Östersjön.

Stockholm kommun har ca. 800.000 inv. (2008), staden ca. 1,2 milj (2008) och storstadsområdet ca 2 milj.

Stockholms historia

Stockholm anses ha grundats runt 1250 och nämns i text 1252. Grundaren brukar sägas vara Birger Jarl.

Staden växte snabbt som en del av Hansans handelsnätverk. Under 1300- och 1400-talet var därför tyskarna en viktig Stockholmsminioritet och uppgjorde halva statsrådet.

Efter svenska frihetskriget gjorde Gustav Wasa Stockholm till huvudstad. Detta efter att den danska kungen Christian IV avrätt 80 – 90 personer i Stockholms Blodbad.

Stockholm började nu växa snabbt i takt med Sveriges expansion. När Sverige förlorade sin stormaktsstatus förlorade även Stockholm sitt driv. Staden började dock växa igen på mitten av 1800-talet i takt med att Sverige industrialiserades. Detta kulminerade i världsutställningen 1897.

Stockholms områden

Stockholm är en mycket vacker stad. Innerstaden vilar på flera öar, och vattnet är ständigt närvarande. Det finns även många bra och billiga hotell i Stockholm, för de som vill stanna över några dagar.

Stockholms innerstad är relativt liten och innefattar öarna Gamla Stan, Södermalm och Kungsholmen samt Vasastan, Norrmalm och Östermalm på fastlandet.

Gamla Stan är unikt med sin intakta 1600- och 1700-tals arkitektur. Shoppingen är traditionellt förlagd till Norrmalm, även kallat City, men på senare tid har även Söder växt upp som ett alternativ, ofta upplevt som lite mer bohemiskt.

Östermalm och Vasastan skryter med vacker sekelskiftsarkitektur, speciellt tydlig på Östermalm. På Östermalm ligger även Stureplan, känt som Stockholms klubbområde nummer ett.

I innerstaden ligger även ön Djurgården som är en del av det större Kungl. Djurgården, en samling grönområden som sträcker sig ända bort till Solna. På Djurgården hittar man Gröna Lund, Stockholms nöjespark, och Skansen, världens första friluftsmuseum.

Utanför innerstaden ligger flera olika förorter och städer som har växt ihop, så som Solna, Farsta, Sundbyberg, Tyresö, Saltsjöbaden, Lidingö, Nacka, Täby och många, många fler.

Vissa av dessa förorter är så kallade miljonprojekt, hus byggda under 60- och 70-talet, med huvudsakligen betong som material. I många av dessa områden bor idag en hög andel invandrare, t. ex. Tensta, Alby och Fittja.

Stockholms kultur och sevärdheter

Stockholm är en mycket vacker stad. Innerstaden vilar på flera öar, och vattnet är ständigt närvarande.

Sevärdheter är sådant som Gamla Stan, Kungliga Slottet, Högvakten och andra minnen från Sveriges Storhetstid. Här finns ett rikt utbyte av teatrar, så många att det hävdats att Stockholm är världens teatertätaste stad vilket dock inte är bekräftat. En möjlighet är att gå till Operan eller Dramaten, internationellt erkända teatrar, billigt på grund av Sveriges kulturpolitik.

I Stockholm finns även flera säten för högre lärande, t. ex. Kungl. Tekniska Högskolan (KTH), Handelshögskolan i Stockholm (SSE), Stockholms Universitet, Karolinska Institutet (KI), Södertörns Högskola, Kungl. Konsthögskolan mfl.

Stockholms ekonomi

Stockholms ekonomi är huvudsakligen tjänstenäring och staden saknar nästan fullständigt tung industri, en av anledningarna till att staden är så ren. De flesta stora och medelstora svenska företag har huvudkontor i Stockholm och här ligger även Stockholmsbörsen.

På senare år har turistnäringen ökat kraftigt i Stockholm och turister utgör ett allt vanligare inslag på Stockholms gator. Stockholm är en rik stad och trots att där bara bor ca. 25% av Sveriges befolkning utgör staden 35% av Sveriges BNP.

Billigt flyg till Stockholm

Stockholm i siffror

Valuta: Svensk krona (SEK)
Tidszon: UTC 1
Språk: Svenska samt små samiska och finskspråkiga minoriteter.
 

Vädret i Stockholm

Fatal error: Call to a member function children() on null in /storage/content/52/164052/miniatlas.se/public_html/wp-content/themes/Miniatlas2/functions.php on line 647