Arkiv för kategori ‘Design’

Fokus på design.

måndag, 7 september, 2009

miniatlas

Utvecklandet av Miniatlas går sakta framåt (förhoppningen är att ha den nya versionen fullt utrullad kring december i år) och för stunden har jag två fokus:

  • Mattiasinformo i Malmö arbetar med att ta fram en logotyp och grafisk profil för siten. Vi har kommit ganska långt i den processen, men det är en del småpill kvar innan vi är helt nöjda. (se en försmak till höger!)
  • Jag sitter själv med ett antal layoututkast för sidan och arbetar med att färdigställa ordentliga mockups för alla undersidor. Det viktigaste för Miniatlas kommer vara att på ett så enkelt och tydligt sätt som möjligt lyfta fram den information som besökaren är ute efter, inga krussiduller utan ren information alltså. (eller det är målet i varje fall :) )

Hur säger man regioner, länder och städer med ett ord?

lördag, 29 augusti, 2009

I dagsläget navigerar man på Miniatlas utifrån vänstermenyn med rubriken Regioner istället för världsdelar, olika länder kan nämligen placeras lite olika beroende på vilket av begreppen som används.

I arbetet med den nya Miniatlas har jag funderat en hel del kring vilket begrepp som vore tydligast när man vill presentera världens alla regioner, länder och städer. Från början använde jag mig av platser, ett ganska platt ord som inte säger så mycket men som samtidigt fångar in alla tre begreppen. Ett annat alternativ vore länder & städer vilket inte fångar in de olika regionerna men samtidigt indikerar tydligt vad det handlar om.

Ett första utkast till en "destinationsknapp"

Ett första utkast till en destinationsknapp

Mitt val har dock slutligen hamnat på destinationer som samlingsnamn, det är kort, koncist och tydligt samtidigt som det täcker alla de tre platsbegreppen. Destinationer indikerar dock på något vis att det är en form av resesite man befinner sig på, vilket egentligen inte är meningen. Du söker ju t.ex. inte efter en destination när du skriver en uppsats om ett land. På något vis känns detta som det minst dåliga alternativet för denna navigationslösning, jag tar dock gärna emot förslag på alternativ i kommentarerna!

Miniatlas 1, 2 och 3

torsdag, 27 augusti, 2009

Skärmdump av Miniatlas 1

Skärmdump av Miniatlas 1

Den första versionen av Miniatlas var en modifierad WordPress-installation. Manuellt fyllde jag i så många länder och städer jag bara han med och lyckades tillslut få in en skaplig mängd. Vi var två som arbetade lite löst med detta i uppstarten, jag kodade och designade medan min kollega skrev texter till länder och städer. Tanken var då att lägga fokus på lättillgängliga texter och stora kartor. Målgruppen var huvudsakligen yngre skolelever som höll på med mindre projekt i geografin.

Miniatlas 2

Den nuvarande versionen av Miniatlas är den andra i ordningen och denna gång bygger den i huvudsak på en stor databas om världens alla länder som automatiskt skapar WordPress-poster. Vid lanseringen skrev jag lite mer om detta på min blogg om affärer på internet, Webpal.

Fokus är nu flyttat från texterna mot en mer informationstät sida där aggregerat innehåll står i centrum för upplevelsen. Tanken är att ge en heltäckande överblick av ett land genom foton, kartor, väder och data. Genom detta har även målgruppen breddats och innefattar nu även besökare som håller på att planera en resa men inte helt har bestämt vart de vill åka, eller besökare som vill ha lite mer information om sitt kommande resmål.

Miniatlas 3

Miniatlas 3 är ännu i planeringsstadiet och det är arbetet med denna version du kommer kunna läsa om i denna blogg. Hela gränssnittet kommer bytas ut, WordPress plockas bort och en helt ny databas med länder och städer byggas. Det är med denna version Miniatlas ska ta steget från litet hobbyprojekt till en modern webbtjänst som slåss med Wikipedia i sökresultaten.

Välkommen att följa denna resa här på utvecklingsbloggen!