Arkiv för kategori ‘Teknik’

Google Translate API

onsdag, 2 september, 2009

I grunden bygger Miniatlas på en mängd APIer. Bland annat använder sidan Google Panoramios API för att presentera foton till länder och städer samt Twinglys bloggsök för att presentera aktuella blogginlägg om en plats. Jag ska inom kort sätta ihop en lista över alla de APIer som används och presentera här på bloggen tillsammans med en kort beskrivning av hur jag valt att använda dem och varför.

Miniatlas använder sig dock inte bara av APIer för att presentera data, utan även den databas som ligger till grund för Miniatlas är i stor grad ihopsatt med hjälp av APIer. Bland dessa har Google Translate varit ovärderligt.

Google Translates API är mycket enkelt och fantastiskt smidigt, man skickar helt enkelt ett ord eller en mening till Google samt en rad med vilket ursprungsspråket är och till vilket språk man önskar översätta. Översättningarna fungerar utmärkt för enskilda ord, mer komplexa meningar kan dock ibland bli lite haltande.

Hur använder man då detta när man sätter ihop en atlas? Framförallt har Google Translate varit till hjälp när jag behövt översätta länders och städers namn till Svenska, här har nämligen Google Translate en nästintill perfekt översättningstabell, även om en viss manuell redigering blev nödvändig.

På detta vis har Google Translate underlättat enormt i faktainsamlingen till Miniatlas, från att bara kunna arbeta med svenska källor blev det det plötsligt möjligt att samla in information på alla världens språk!

Läs mer om Google Translate

Mobbad av Google

fredag, 28 augusti, 2009

Efter att ha lanserat den första versionen av Miniatlas i mitten av december kunde jag nöjt konstatera att konceptet verkade fungera, sidan uppnådde nästan 200 besökare om dagen från sökmotorerna redan i mitten av januari, och kurvan pekade stadigt uppåt.

I de sista dagarna av januari hände dock något (se bild). Något av Googles välkända filter slog in och Miniatlas slungades snabbt ner i sökresultaten för att nästintill försvinna helt. Trafiken störtdök och jag kunde bara klia mig förvånat i huvudet.

Miniatlas sökmotortrafik 26:e januari till början av februari.

Miniatlas sökmotortrafik 26:e januari till början av februari.

Jag hade själv rört sidan väldigt lite dagarna innan kraschen, men nog har jag mina misstankar om vad som hände. Under slutet av december och början av januari hade jag aktivt arbetat med att lägga in nya länder och städer i Miniatlas, detta ofta utan att texter fanns färdigskrivna. Istället resulterade detta i ett hundratal sidor med sökoptimerade rubriker och ingresser, men med väldigt lite egentlig information på. På många undersidor fanns även standardtexter, som instruktioner för hur man navigerar i kartan, som på dessa sidor blev det enda ”unika” innehållet tillsammans med en karta. Förmodligen bedömde Google att dessa sidor tillförde lite värde och valde att peta ut dem från sitt index.

Perioden efter denna krasch stod det länge stilla, men sakta men säkert började sedan Google att acceptera sidan igen, utan att några större ändringar i upplägget gjorts. I början av juni hade en del sökmotortrafik börjat dyka upp, och sedan dess ökade det långsamt fram till releasen av den nya Miniatlas som saknar de barnsjukdomar i upplägget som Miniatlas 1 led av.

Som vanligt blir detta en läxa i att inte lita för hårt på en ensam utomstående aktör för sin trafiktillväxt, att bygga upp ett så kraftigt trafikberoende från sökmotorer begränsar alltid ens rörelseutrymme på ett sätt eller annat.

Miniatlas 1, 2 och 3

torsdag, 27 augusti, 2009

Skärmdump av Miniatlas 1

Skärmdump av Miniatlas 1

Den första versionen av Miniatlas var en modifierad WordPress-installation. Manuellt fyllde jag i så många länder och städer jag bara han med och lyckades tillslut få in en skaplig mängd. Vi var två som arbetade lite löst med detta i uppstarten, jag kodade och designade medan min kollega skrev texter till länder och städer. Tanken var då att lägga fokus på lättillgängliga texter och stora kartor. Målgruppen var huvudsakligen yngre skolelever som höll på med mindre projekt i geografin.

Miniatlas 2

Den nuvarande versionen av Miniatlas är den andra i ordningen och denna gång bygger den i huvudsak på en stor databas om världens alla länder som automatiskt skapar WordPress-poster. Vid lanseringen skrev jag lite mer om detta på min blogg om affärer på internet, Webpal.

Fokus är nu flyttat från texterna mot en mer informationstät sida där aggregerat innehåll står i centrum för upplevelsen. Tanken är att ge en heltäckande överblick av ett land genom foton, kartor, väder och data. Genom detta har även målgruppen breddats och innefattar nu även besökare som håller på att planera en resa men inte helt har bestämt vart de vill åka, eller besökare som vill ha lite mer information om sitt kommande resmål.

Miniatlas 3

Miniatlas 3 är ännu i planeringsstadiet och det är arbetet med denna version du kommer kunna läsa om i denna blogg. Hela gränssnittet kommer bytas ut, WordPress plockas bort och en helt ny databas med länder och städer byggas. Det är med denna version Miniatlas ska ta steget från litet hobbyprojekt till en modern webbtjänst som slåss med Wikipedia i sökresultaten.

Välkommen att följa denna resa här på utvecklingsbloggen!