Fakta om Sverige

Sverige, eller Konungariket Sverige som det officiellt heter, är ett litet europeiskt land i Norden. Det kännetecknas av hög levnadsstandard, stor välfärdsstat och låg befolkningstäthet.

Huvudstaden och största staden är Stockholm. Befolkningen är relativt liten med 9,1 miljoner (2008), men det är till ytan Europas fjärde största land.

Sveriges historia

Människor har bott i Sverige sedan sista istiden tog slut (ca. 12000 f. Kr.). Flera kulturer uppstod i det område som idag är Sverige, men då inga innan kristendomen lämnade skrivna källor efter sig är väldigt litet känt om dessa.

Undantaget är vikingakulturen, den sista förkristna kulturen. Denna ofta omskrivna period var mellan ca 790 e. Kr. till 1000 e. Kr. och kännetecknades av nordisk expansion runt om i Europa, med inriktning på handel, plundring och nybyggande.

Dock skulle det dröja ytterligare flera hundra år innan Sverige skapades som modernt kungarike. Denna födelse brukar anses börja när Gustav Wasa frigör Sverige från Kalmar Unionen som ingått med Danmark och Norge 1523.

Detta inleder en fas av svensk expansion till en stormakt som kulminerar med freden i Roskilde 1658. Det slutar dock med förlusten i Stora Nordiska Kriget i början på 1700-talet.

Efter detta förlorar Sverige långsamt sina utländska territorier för att få de gränser det har idag. Modern svensk historia präglas av stor ekonomisk tillväxt, fred och neutralitet samt en utbyggnad av välfärdsstaten.

Sveriges geografi

Sverige är ett relativt stort land till ytan, Europas fjärde största. Det har många stora skogar, speciellt i norr, och en av världens största skärgårdar utanför Stockholm med omnejd.

Norra Sverige har väldigt liten befolkning, en stor låg bergskedja vid namn Skanderna, täcks huvudsakligen av barrskog och flera stora älvar. Södra Sverige har mer odlingslandskap, blandskogar och de flesta av Sveriges större städer.

Här finns också flera stora sjöar så som Vänern, Vättern och Mälaren.

Sveriges ekonomi

Sverige är ett världens rikare länder. Det har en väl utbyggd ekonomi baserad på högteknologisk industri, tjänster, skog och malm.

Flera stora företag kommer från Sverige t ex. IKEA, H&M, Ericsson, Volvo och SAAB. På senare år har även flera IT-företag växt fram i Sverige eller grundats av svenskar.

Ett exempel är Skype som grundades av svensken Niklas Zennström och dataspelsutvecklaren DICE med huvudkontor i Stockholm.

Sverige i siffror

Befolkning: 9 059 651 (Juli 2009)
Yta: 449 964 km²
Valuta: Svensk krona (SEK)
Internetdomän (TLD): .se
Statsskick: konstitutionell monarki
Tidszon: UTC 1
BNP (ppp): $348,6 miljarder (2008)
BNP per capita (ppp): $38 500 (2008)
Språk: Svenska samt små samiska och finskspråkiga minoriteter.
Jordbruksprodukter: korn, vete, sockerbetor, kött, mjölk.
 

Vad vet du om Sverige?

Här kan du själv lägga till information om Sverige eller rösta på fakta och kuriosa som andra lagt till.

oscar

Kända saker: Nobelpriset, ABBA, Björn Borg, IKEA, Hennes & Mauritz.

IKEA!

anonym

slott,nobel,ikea,dalarhästar,köttbullar,snö.

jonte

dalahästen är känd, globen, gustav adofl och vasaloppet

Daniel

Dalarna har de finaste solnedgångarna! (Top-5 bland visuella upplevelser enligt mig!)

Zlatan Johan Franzen Nicklas Lidström Peter Forsberg

Lägg till fakta eller kuriosa